Dodaj oglas
Sombrero shop





Pretraga oglasa

cena od do din

Cicoka

Cena dogovor

POŠTOVANI,

U PRILICI SMO DA VAM PONUDIMO ČIČOKU.

Divlji krompir čičoka je trajna biljka sa dobro razvijenim korenom u obliku nepravilnih krtola. Naraste i do 3 m visine, sa jakom, uspravnom jednogodišnjom stabljikom. Sirova krtola divljeg krompira čičoke ima ukus lešnika, a kuvana ukus artičoke. Krtole čičoke se kopaju u jesen, a koristimo ih za ishranu. Mogu se jesti sirove, kuvane ili pečene, a
čičoka jerusalimska artičokaod njih naročito velike koristi imaju dijabetičari. Koriste se i kao stočna hrana, a u industriji za ekstrakciju inulina. Ponegde se od krtola čičoke peče rakija. Mlade, zelene izdanke čičoke beremo u proleće, jer su dobra i izdašna prirodna hrana koju pripremamo u obliku variva ili pržene na ulju (Japan). Razlika između običnog krompira i čičoke je u sadržaju krtole, koji je kod običnog krompira škrob, a kod čičoke inulin.
Čičoka je interesantan i dobar primer našeg interesovanja za što kvalitetniji izvor dobrih i zdravih namirnica, u ovom slučaju prvenstveno za lečenje dijabetičara i gojaznih. Glavni sastojak čičoke je polisaharid inulin, sastavljen pretežno od fruktoze u kojoj se razgrađuje, a ima ga najviše u korenu omana, cikorije i artičoke, i koristi se za proizvodnju fruktoze i hleba za dijabetičare.




Reklame